luni, 26 martie 2007

fericire

Alta intrebare capcana? ce-i aia fericire?... O curva grasa, roscata si stirba ce te iubeste cu patima si-ti dezvaluie secrete pe care nu le-ai visat niciodata. Tehnici inimaginabile si dup-o nopate intreaga de pasiune incandescenta nu-ti ia nici un ban si-ti spune ca vei ramane amantul ei secret si te implora sa mai treci caci te iubeste sincer.

O sticla de tarie si o bucata de paine cu salam. Intr-o noapte geroasa cand dormi pe strazi si simti cum toata lumea te judeca si te uraste pentru cum arati sau cum mirosi. Atunci cand nu poti nici sa cersesti, caci nimeni nu se apropie de tine pentru ca n-ai nimic de oferit. Esti doar tu si ce a mai ramas din tine. Esenta ta pe care nimeni nu vrea s-o vada si toti cauta o poveste care sa-i miste suficient cat sa simta ca fac un lucru bun dandu-ti de pomana. Sa se simta ei bine, au facut un gest bun, crestinesc si dumnezeu ii vede si-i va ajuta la trecerea dintre lumi... O sticla de tarie, bucata de paine cu salam si indiferenta ta.

Un oras in plina primavara si ignorand toate masinile, pietonii, zgomotul si poluarea, mirosurile lor, treci printre ei cu pietul inainte si cu capul sus. Iti miroase a liliac si nimic nu poate sa opreasca aceasta avalansa de euforie. Aceste mirosuri divine, iar contrastul nu face decat sa le amplifice. Tu ai putea canta sau dansa in mijlocul strazii. Te umple de energie si te poti transforma in orice. Un taur scapat de sub control, un gladiator prea iute si prea puternic pentru muritorii de rand, un melc intr-o iarba inalta si plina de roua intr-o padure virgina.

Un pescar, trezit in zorii zilei, si-a muncit navodul si barca iar acum i-e frig pe apele incetosate, vaslind catre capcanele puse cu o zi inainte. Se gandeste la copiii si nevasta ce-l asteapta la intoarcere? se gandeste la bani si cati ani mai are de indurat saracia ca sa-si poata plati datoriile? se gandeste el la ceilalti pescari cu care o sa bea o tuica de indata ce-o sa se intoarca? se bucura el de apa linistita si rasaritul ce se ghiceste dupa un orizont senin? ... sau doar se bucura de familie, de aer, de mare, de liniste, de sunetul valurilor blande lovind in barca lui de lemn. Entuziasmul pescarusilor ce-l curteaza in speranta unei capturi bogate, intoarcerea triumfatoare. Ochii femeii lui sclipind de dragoste pura, dulce si dedicata in totalitate sau copiii ajutand la descarcarea capturii intr-o joaca simpla si naiva...

Primavara tarzie te plimbi intr-un parc si aleile lui sunt incarcate de mirosul aproape sufocant al teilor in floare. Un miros atat de puternic, de gros, incat il poti atinge, modela, bea, te imbata. Zambesti tamp catre ceilalti, cei care trec pe langa tine iar ei nu inteleg nimic, poate nici nu te observa, dar cine-i baga-n seama? cine are timp de ei? esti drogat de tine, de tei, de ceilalti, de parc si de alei, de toate sunetele filtrate prin mirosul teilor si accentuate de iubirea ta pentru orice si oricine. O iubire tanara si entuziasta.

O plaja incinsa. Un nisip albit de soarele puternic dar vanturat de briza racoroasa ce-ti zbuciuma parul si-ti mijeste ochii. Linistea si pacea oferita de natura. Multimea de oameni veinta sa admire aceasta minune creata de tine si pentru tine, acest spectacol de simtiri contradictorii, fierbinti si racoroase, lichide, arse de soare si crapate de sare in acelasi timp. Tu le accepti pe toate.

... Cate lumi in aceeasi lume, in acelasi timp si spatiu. Cate stele sub acelasi cer. Cati oameni pe planeta sau fructe intr-un copac. Este oare adevarul unul singur aflat undeva intre lumi? sau fiecare lume are adevarul ei si nu-i pasa de nimic altceva? Este oare ignoranta o calitate? Este curiozitatea un blestem? Exista bine sau rau? Exista soare, frumusete, iarba, luna, apa, vant... Tot atatea intrebari cate rspunsuri... sau chiar raspunsuri de 100 de ori mai multe... sau de 1000... Cum se poate ca o intrebare care si-a gasit 1000 de rspunsuri sa continue sa existe? Oare nici un raspuns nu ne multumeste, nimic nu vibreaza cu noi? sau e doar dorinta oarba de a da cu capul de pragul de sus?
"Invata din greselile celorlalti" nu inseamna sa accepti raspunsurile lor sau sa-ti sacrifici intrebarile.

Niciun comentariu: